ΕΝΠ: Μετρά αντίστροφα για τα 85 χρόνια ζωής, ιστορίας και προσφοράς!

Share:

Σε μία εορταστική περίοδο για την ΕΝΠ με την συμπλήρωση 85 χρόνων ζωής, αποφασίστηκε όπως γίνει μια αναδρομή στην ιστορία και των υπόλοιπων αθλημάτων πέραν του ποδοσφαίρου. Αναλυτικά:

“Αρχή λοιπόν με την Πετόσφαιρα.

Ένα άθλημα που στο Παραλίμνι ανέκαθεν ζει στη σκιά του ποδοσφαίρου, όμως έχει τη δική του θέση και σημασία στα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας.

Η όμορφη αναδρομή του αθλήματος στο Παραλίμνι ξεκινά το 1976, από αθλητές που έδειξαν ενδιαφέρον για την πετόσφαιρα.

Σαν αφετηρία, χαρακτηρίζεται το τουρνουά που έγινε τότε με πρωτοβουλία των αθλητών και στο οποίο υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και ψηλή προσέλευση. Μέσα από το τουρνουά, διαφαίνεται για πρώτη φορά το πετοσφαιρικό ταλέντο που υπήρχε κρυμμένο στο Παραλίμνι. Το τουρνουά διεξήχθη σε ένα πρόχειρο γήπεδο με λάμπες που ετοιμάστηκε από το Προσκοπείο, που στεγαζόταν τότε στο προαύλιο της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, εκεί ακριβώς που είναι σήμερα η Μητρόπολη.

Πρωτεργάτης ο Καθηγητής Σωματικής Αγωγής Σολωμός Οικονόμου, ο «Δάσκαλος» όπως τον αποκαλούν όλοι στο Παραλίμνι. Έτσι ο «Δάσκαλος» απευθύνεται στην ΕΝΠ και ζητά τη δημιουργία ομάδας Πετόσφαιρας, για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας. Η ανταπόκριση από το σωματείο είναι άμεση.

Με βάση την πληροφόρηση που είχαμε, Γεώργιος Φάρκωνας, Ανδρέας Γιαννή Ευαγγέλου, Αντωνάκης Πελαγίας, Μαυρίκιος Μαυρουδής, Σωτήρης Κεφάλας, Κωστάκης Μαρτιανής, Ανδρέας Χ’’Σολωμού, Ζουβάνης Ζέμπασιης, τα αδέλφια Βαλιαντή, Τζώρτζης Πέτρου και άλλοι που πιθανόν να μας διαφεύγουν, συνθέτουν την πρώτη ομάδα το 1976.

Ταυτόχρονα κατασκευάζεται νέο γήπεδο βόλεϊ στο παλιό ποδοσφαιρικό γήπεδο, δυτικά της εισόδου. Εκεί γίνονταν οι προπονήσεις, η ανίχνευση παικτών γινόταν ευκολότερα, ενώ τα επίσημα παιχνίδια γίνονταν στο γήπεδο της γειτονικής Αναγέννησης. Ο Σολωμός Οικονόμου συνεχίζει να ηγείται της προσπάθειας και μέσα από την σχολική του ενασχόληση εντοπίζει τα ταλέντα, φέρνοντας τα στην Ένωση.

Ο «Δάσκαλος» αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία, τον σημαντικότερο κρίκο στο πετοσφαιρικό οικοδόμημα της Ένωσης (και όχι μόνον) και θα πρέπει να τιμηθεί από το σωματείο μας με την πρώτη ευκαιρία. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την κόκκινη Άλφα Ρομέο του Σολωμού Οικονόμου, που υπερφορτωμένη με παίκτες έκανε διαδρομές σε όλη την Κύπρo.

Δεν χρειάστηκε πολύ καιρό για να καταξιωθεί περισσότερο η Ένωση σε αυτό το χώρο, αφού το 1980 ανέρχεται στην Α’ Κατηγορία, έχοντας να αντιμετωπίσει παραδοσιακά δυνατές ομάδες όπως ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Σαλαμίνα, Αναγέννηση. Πιο ανταγωνιστική κατηγορία, με νέο γήπεδο. Όταν κτίστηκε το οίκημα του σωματείου το 1980, πίσω ακριβώς από το κτήριο, είχε κατασκευαστεί ένα νέο γήπεδο με φωτισμό. Η διαδρομή σε αυτή την κατηγορία ήταν πολύ δύσκολη αλλά πολύ ιδιαίτερη. Στο οίκημα του σωματείου, εκεί δηλαδή που διεξάγονταν οι αγώνες, γινόταν «το
αδιαχώρητο».

Όμορφες και ανεπανάληπτες στιγμές ζούσαν τόσο οι πετοσφαιριστές, όσο και οι οπαδοί.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, η προσπάθεια συντήρησης και διατήρησης του αθλήματος συνεχίστηκε, κυρίως από ανθρώπους που αγαπούσαν το άθλημα. Νέες φουρνιές παικτών έκαναν την εμφάνιση τους, με τους Βασίλη Γιωργαλλά (προπονητής και παίκτης), Νίκο Μουλαζίμη, Νίκο Κλέφτη, Ανδρέα Μάρκου, Σπαρτιάτη, να ξεχωρίζουν. Πολύ καλοί ξένοι πετοσφαιριστές πέρασαν από την ομάδα μας, καθώς και κύπριοι από άλλες ομάδες.
Καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα η 2η, τη σαιζόν 1996-97, με τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Πτώσεις και άνοδοι στις δύο κατηγορίες, οικονομικές προσαρμογές στα δεδομένα της κάθε εποχής, όμως η ΕΝΠ Πετόσφαιρα παραμένει ζωντανή.

Σήμερα έχει την τύχη να αγωνίζεται σε ένα από τα πιο όμορφα γήπεδα στην Κύπρο, στο «Παλατάκι», που χτίστηκε από τον Δήμο Παραλιμνίου αποκλειστικά για τις ομάδες της Ένωσης.
Στη φετινή χρονιά, με Πρόεδρο της Επιτροπής τον Λούη Γιαννάκη, Αντιπρόεδρο τον Γιώργο Τσιολάκη, Γραμματέα τον Αναστάσιο Ρουσιά, Ταμία τον Γιάννο Ευαγγέλου, και Εκπρόσωπο στην ΚΟΠΕ την Αντιγόνη Μάρκου Χριστοφή, η Ένωση δίνει τη δική της μάχη για διάκριση στην Α ‘ Κατηγορία.
Προπονητής της ομάδας είναι ο Νίκος Ρουμελιώτης, με βοηθό Προπονητή τον Αναστάσιο Ρουσιά. Team Manager ο Γιάννος Ηλία, Φυσιοθεραπευτής ο Πασχάλης Στυλιανού και Στατιστικολόγος-Αναλυτής ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου.

Το φετινό ρόστερ της Ένωσης αποτελείται από τους ακόλουθους πετοσφαιριστές.
1. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, 3. ΚΑΝΑΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, 5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, 6. DUSAN STEVOVIC, 7. ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 9. ΜURYLLO COUTINHO, 10. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 11. MAURICIO SEBASTIAN VIEYTO, 12. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΥΛΙΩΤΗΣ, 13. ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΙΟΚΟΥΡΟΣ, 14. ΠΙΕΡΗΣ ΣΤΕΚΑΣ, 15. ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΟΚΟΥΡΟΣ, 16. VINICIUS DOS SANTOS, 17. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, 18. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.”

 

Previous Article

Παραλίμνι: Το επίτευγμα της Φιλίππας Σάββα | πίνακας

Next Article

ΕΝΠ – Ανόρθωση 1-2: Επιστροφή “Όκρι”, επιστροφή στις νίκες (ΒΙΝΤΕΟ)

You may also like

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial